Och som av en händelse … Karelska näset 1944

En del av handlingen i Heidenstams misstag utspelar sig under Finlands olika krig mot Sovjetunionen.  Höll som bäst på att göra research kring slaget vid Tali-Ihantala 1944 när den här artikeln publicerades i SvD: Stupad svensk funnen efter 70 år . Det ger extra nerv åt författandet när det man skriver om plötsligt dyker upp på nyhetsplats.

karelska-naset-1944-nordens-ode-avgors

För att ge realism åt skildringarna har jag förstås läst en hel del och en bok jag kan tipsa om är Karelska näset 1944 (hitta på: Adlibris, Bokus) av Johan och Jan-Christian Lupander. Bland annat är deras slutsats att den finska militärledningen inte kunde begripa att fiendens uppfattning om rationalitet var en helt annan än den egna, mycket intressant att ta del av.

All krigsplanering bygger på att förutse hur fienden tänker agera genom att sätta sig in i dennes situation. För de finska generalerna fanns inget rationellt i att slösa resurser på ett anfall mot Finland, när alla krafter behövde samlas för att nå Berlin. Finland skulle man ju med enkelhet kunna ta efteråt.

Ändå anföll Stalin sommaren 1944 …

 

Powered by WordPress. Designed by WooThemes