intervjun_jakob

Daniel John Johnsson möter och intervjuar mig om Europatriologin för Intervjun.com

Idag publicerades en intervju med mig som handlar om arbetet med Europatrilogin, mina rädslor och inspiration, min podd och Europas framtid. Intervjun gjordes av Daniel John Johnsson för Intervjun.com

Några axplock:

Om en av min mina karaktärer: 

Madeleine Raeder är mer av ett slags alter ego, fast väldigt distanserat. Hon tror att hon är någon annan än hon egentligen är på samma sätt som jag ofta har gjort. Inom sig bär hon på motstridiga delpersonligheter som skapar störningar och gör tillvaron stökig. Så har det alltid varit för mig också. Hon tror att hon är en ytlig karriärkvinna, men visar sig vara en krigare och dessutom en krigare i det godas tjänst. Hennes farfar ger henne nycklarna till en skatt, på samma sätt som min farfar gav mig nycklarna till en skatt, språket.

Var hittar du inspiration?
– I mitt eget liv. I den stökiga tillvaro jag har haft så många gånger och förmodligen kommer att fortsätta ha. Det tar sig uttryck på det här sättet. Ibland kan en mycket annorlunda historia berätta väldigt mycket mer om en själv än en självbiografi. Se bara på Kafka och hans berättelser.

Vad betyder skrivandet för dig?
– Skrivande och läsande – för jag ser det som två sidor av samma mynt – är både en flykt från en oberäknelig verklighet och ett sökande efter sanning. Göran Rosenberg skrev en gång, ”Människans lott är att leva i klyftan mellan världen som hon föreställer sig den och världen som den tränger sig på”. I någon mening handlar all skönlitteratur, oavsett genre, om just det.

Läs gärna hela intervjun 

Intervjun gjordes i samband med den fina recensionen av Berättelsens ängel på bokbloggen Hanneles bokparadis. Ur hennes smakbit:

”Första delen i Jakob Sverkers Europatrilogi heter Berättelsens ängel som börjar intensivt med prolog, i stil med Elena Ferrante, man vill bara fortsätta att läsa. Välskrivet och detaljerat om platserna i Carl-Henriks liv i Paris där han jobbar som korrespondent för Sveriges Radio, man kan följa gatorna som i Patrick Modianos böcker.”

Läs gärna hela smakbiten

Powered by WordPress. Designed by WooThemes