IMG_0113

Äventyret Europa, del 6 – Nina Burton och Europas förste bästsäljande författare, Erasmus av Rotterdam

Ur avsnittet:

Dagens avsnitt ägnar jag åt Nina Burtons Augustprisvinnare i fackbokskategorin från förra året: Gutenberggalaxens nova. Det är berättelsen om den i Sverige relativt okände Erasmus av Rotterdam, en man som trots tidens avstånd ändå umgicks med tankar och ideér som känns brännande aktuella: bildning kontra fanatism, pedagogik kontra dogmatism, stil och konstnärlig uttrycksfullhet kontra lättsmält underhållning. Den renässansvärld han levde i var totalt annorlunda, men på samma gång väldigt lik vår:  En värld där alla författare var underbetalda egenutgivare och där de gryende begreppen nationalstat och nationalism hotade det sammanhållna och upplysta Europa. En värld av religionsstrider, men också av vänskap över språk- och territorialgränser mellan sanna humanister och deras gemensamma beundran inför det vackra och det sanna.

Erasmus av Rotterdam var västvärldens förste bästsäljande författare, den förste kosmopoliten, en flitigt nätverkande humanist som med hjälp av boktryckarkonsten försökte bygga broar mellan religion och vetenskap. Nina Burton låter oss följa den litterära superstjärnan och egenutgivaren under 1500-talets medierevolution i Europa.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes