Att läsa inför EU-valet

– Jag skriver om den apokalyptiska katastrof som ständigt väntar runt hörnet i vårt Europa och som hotar att förgöra oss och vårt sätt att leva. Bara ett ögonblick bort.

Europas historia har alltid handlat om pendlingen mellan apokalyptiska katastrofer och högutvecklad civilisation.

Pesten ryckte bort en fjärdedel av Europas befolkning under 1300-talet och det ledde till krav på förändringar och innovation. Snart infann sig den högkulturella epok vi kallar renässansen. Den efterföljdes av religionskrigen och 30-åriga kriget vilket höll på att ödelägga kontinenten. Sedan kom upplysningen, därefter skräckväldet och Napoleonkrigen. 

Ur ruinerna av andra världskriget skapades den moderna välfärden, vilken kanske snart dukar under i nästa katastrof. Det är som om det ena förutsätter det andra för oss européer. En cykel där katastrofen skapar grund för upplysning och uppfinningsrikedom, vilka, när de ebbar ut, ger utrymme för destruktivitet och nya katastrofer. Så håller det på.

Och det går snabbt. Allt snabbare faktiskt. 

Europatrilogin består av tre politiska och filosofiska spänningsromaner: Berättelsens ängel, Heidenstams misstag och Äventyrliga hjärtan. De handlar om konfrontationen mellan den auktoritära, nynazistiska rörelsen Förbundet för Europas frihet, med anspråk på att härska i Europa, och Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Paris, Carl-Henrik Wiberg. Till sin hjälp får Carl-Henrik marknadsassistenten Madeleine Raeder, en svensk tjej som gör kometkarriär på ett stort franskt företag. Utan att veta om det bär Madeleine även på en hemlighet rörelsen vill komma över.

Den andra delen i Europatrilogin, Heidenstams misstag, nominerades för övrigt till 2016 års Selmapris och tredje delen, Äventyrliga hjärtan, nominerades till 2017 års Selmapris.

Bloggat om boken

Jakob Sverker skriver bra, är tydlig, gjort bra research – ingen bok att slöläsa. Hans miljöbeskrivningar är en njutning. Man vill verkligen fortsätta att läsa, så många fängslande detaljer som knyts ihop på ett logiskt och mästerligt sätt.

Inte nog med att böckerna är intressanta att läsa men ju mer man läser desto mer inser man att det finns en grundtanke i berättelsen som är väldigt aktuell. Inte nog med det, är man intresserad av filosofi och litteratur så får man sig en hel del tips och ”smakprov” på sådant man kanske borde läsa.

Läs fler recensioner här

Om mig

Jag började skriva på min första roman när jag var tretton år. Den handlade om en rysk soldat under det rysk-japanska kriget 1905. Inspirationen kom från Tsarens kurir av Jules Verne, samt en TV-dokumentär jag just sett. Jag lyckades få ihop tiotalet sidor på pappas skrivmaskin, sedan dog det ut.

Läs mer om mig här

Köp böckerna

Powered by WordPress. Designed by WooThemes