Introduktion till författaren och krigaren Ernst Jünger

Varje del av Europatrilogin kretsar kring en bestämd författare. Berättelsens ängel behandlar Walter Benjamin, Heidenstams misstag Verner von Heidenstam och tredje delen kommer att ta upp Ernst Jünger. Här följer en introduktion till författaren.

Den längsta dagen, skriven av Cornelius Ryan

Från min far har jag ärvt ett stort intresse för krigslitteratur och kanske särskilt böcker om andra världskriget. För rätt många år sedan läste jag Den längsta dagen (hitta boken på Adlibris) av Cornelius Ryan. Den handlar om förberedelserna och iscensättandet av D-dagen den 6 juni 1944, då de allierade landsteg i Normandie och öppnade en andra front i Europa mot tyskarna.

tumblr_my4vs2xV7l1r7zwbxo1_1280

Ernst Jünger, officer i Wehrmacht under andra världskriget.

En passage i boken berättar om vad den tyska krigsledningen i Paris gjorde vid tiden för den allierade landstigningen. Där beskrivs en hemlighetsfull middag som hölls av Hans Speidel med särskilt utvalda gäster. En av dem var ”filosofen Ernst Jünger”. Middagsgästerna var medlemmar i den konspiration för att avsätta Adolf Hitler som till slut ledde till greve Stauffenbergs attentat den 20 juli samma år. En skrift av Jünger diskuterades livligt. Den skulle spridas till det tyska folket omedelbart efter att diktatorn hade avlägsnats.

Jag blev genast intresserad av Ernst Jünger och lånade strax boken Dagböcker från Tyskland och Frankrike under krig och ockupation (1975). som behandlade Jüngers år som kapten vid den tyska staben i Paris under kriget.

Jag var fast. Denne stilist, krigare, och filosof hade något som fascinerade mig och som fick mig att vilja läsa mer. Snart hade jag plöjt det lilla som fanns utgivet på svenska och gav mig på hans mest berömda bok In Stahlgewittern på tyska. En bok som handlar om Jüngers erfarenheter som frontsoldat under första världskriget.

Den anses av många som den absolut bästa krigsskildringen som någonsin skrivits. Lite typiskt är att den översattes och kom ut på svenska först åttio år efter att den publicerades i Tyskland.

Karaktären Arthur Raeder, Madeleines farfar, hade inte funnits om jag inte hade fastnat för Ernst Jünger. Det visar på hur stort intryck han har gjort på mig. Framöver kommer jag att skriva mer om hans verk. Jünger är en stridbar författare och det finns många, inte minsta negativa, uppfattningar om honom. Precis som Walter Benjamin och Verner von Heidenstam är han en sammansatt person med motstridiga och komplexa drag.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes