Om mig

_dsc4869

Kortfattat

Jag är författare till den tvåfaldigt Selmaprisnominerade Europatrilogn – tre politiska och filosofiska spänningsromaner om konfrontationen mellan den auktoritära, nynazistiska rörelsen Förbundet för Europas frihet, med anspråk på att härska i Europa och Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Paris, Carl-Henrik Wiberg. Till sin hjälp får Carl-Henrik marknadsassistenten Madeleine Raeder, en svensk tjej som gör kometkarriär på ett stort franskt företag. Utan att veta om det bär Madeleine även på en hemlighet rörelsen vill komma över. Läs gärna recensioner av böckerna här.

Jag driver även podden Äventyret Europa och föreläser om europeisk kultur och integration. För att boka mig som föreläsare vänder man sig till Författarcentrum.

 

Just nu jobbar jag på en relationsroman med titeln Tills vinden vaknar och skuggorna flyr. För den romanen söker jag en förläggare. Läs mer om projektet här.

Kontakta mig annars gärna på: jakob.sverker [snabela] gmail.com eller mobil: 0702244679

 

Lite längre …

Jag började skriva på min första roman när jag var tretton år. Den handlade om en rysk soldat under det rysk-japanska kriget 1905. Inspirationen kom från Tsarens kurir av Jules Verne, samt en TV-dokumentär jag just sett. Jag lyckades få ihop tiotalet sidor på pappas skrivmaskin, sedan dog det ut.

Intresset för litteratur bestod och jag studerade så småningom litteraturvetenskap i Uppsala, Århus och Berlin. Svårigheterna att finansiera en karriär inom humaniora, ett brinnande datorintresse och annalkande Internetrevolutionen, gjorde att jag istället hamnade på Ericsson för att jobba med IT-driven affärsutveckling. Sedan dess har det hunnit bli över tjugo års karriär som ledare och expert inom IT – främst inom området e-handel.

Jag skriver om den apokalyptiska katastrof som ständigt väntar runt hörnet i vårt Europa och som hotar att förgöra oss och vårt sätt att leva. Bara ett ögonblick bort.

Detta gör jag i Europatrilogin som består av tre sammanhängande politiska och filosofiska spänningsromaner. Den andra delen, Heidenstams misstag, nominerades till 2016 års Selmapris och tredje delen, Äventyrliga hjärtan, nominerades till 2017 års Selmapris.

Juryns motivation till nomineringen av Heidenstams misstag:

Heidenstams misstag är den fängslande andra boken i Jakob Sverkers Europatrilogi (efterföljare till Berättelsens ängel). En spänningsfylld deckare, som kan liknas vid Da Vinci-koden, där diktens förmåga att väcka starka känslor genom tiderna kommer ikapp bokens huvudpersoner.”

I podden Äventyret Europa bevakar jag Europafrågor utifrån ett historiskt, kulturellt och politiskt perspektiv med fokus på vilka vi är som européer och varför det ser ut som det gör idag.

Vad jag pratar om när jag föreläser

Jag pratar i huvudsak om Europa, den europeiska identiteten och vår historia, så präglad av apokalyptiska katastrofer och högutvecklad civilisation. Utifrån ett historiskt och kulturellt perspektiv reflekterar jag över dagens EU, Grexit, Brexit, flykting – och finanskriser och vad vi kan förvänta oss härnäst.

Mitt  intresse för Europa knyter jag ihop med mitt eget författarskap, men lika mycket med andra författares tankar om vår kontinent och dess öde.

Bokrecensent

Jag är även till och från bokrecensent på LitteraturMagazinet. För att läsa mina recensioner klicka här.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes